dinsdag 22 mei 2012

De woningmarkt (2)

Hoge hypotheekschuld is een blok aan het been voor de economie

De hoge nationale hypotheekschuld is dé weeffout in de Nederlandse economie. Nu de huizenprijzen dalen, berokkent die fout onze economie serieuze schade. Daarom moeten wij de woningmarkt ingrijpend hervormen. Mensen kunnen geen baan elders accepteren omdat zij hun woning niet kunnen verkopen. Werkgevers hebben daardoor moeite de juiste medewerkers te vinden. Banken kunnen in de problemen komen omdat door de daling van de huizenprijzen hun onderpand bij de verstrekte hypothecaire leningen onvoldoende is om de leningen te dekken; de aflossing van de leningen loopt gevaar.

Ingrijpende maatregelen

Uitgerekend in economische crisistijd moeten nu ingrijpende maatregelen worden getroffen om de woningmarkt weer vlot te trekken. In eerste instantie omdat de wankelende banken niet in staat zullen zijn nóg een strop te dragen, in tweede instantie, omdat het voor het economisch herstel voor bedrijven van levensbelang is goed personeel te krijgen. Dat laatste is op de korte termijn misschien belangrijker dan uitstel van de pensioneringsdatum - weinig werkgevers zijn nu nog bereid hun 65-plussers in dienst te houden.

Professionele marktpartijen minder inkomen

Dat de hervormingsmaatregelen ingrijpend zullen zijn is duidelijk. Eveneens is duidelijk dat ze logischerwijs zullen betekenen dat de eigen-woningbezitter als financiële melkkoe droog komt te staan, en dus degenen die daarvan profiteerden - overheid, projectontwikkelaars, banken, notarissen, makelaars -  een deel van hun inkomen kwijt raken. Veel makelaars en notarissen weten sinds 2008 al hoe pijnlijk dat is, als dat niet door overheidsmaatregels wordt begeleid. De overheidsmaatregelen moeten er op zijn gericht de hervorming van de woningmarkt zo te begeleiden, dat ze de dreigende schade aan de nationale economie voorkomen.

Geen opmerkingen: